Újdonságok a hűtős pótkocsik nagymesterétől

Összesen 17 modellel jelent meg a hűtős pótkocsik specialistája, a Lamberet az idei hannoveri IAA haszonjármű-kiállításon. Ám ennél is fontosabb, hogy 12 újdonságot mutatott be a gyártó, valamint az Ergowall raktérelválasztó rendszerrel elnyerte a 2019-es Pótkocsi-innovációs Díjat a részegységek kategóriájában. Íme, az újítások dióhéjban összefoglalva!

Közzétéve:

Évente tízmillió eurót ruházott be a Lamberet a növekedésbe az elmúlt három esztendőben, ennek jelentős részét pedig kutatásra és fejlesztésre fordította. Ennek eredménye az idei IAA haszonjármű-kiállításon debütált tucatnyi termékújdonság, amelynek egyik fele a Pótkocsi-innovációs Díjra is benevezett műszaki megoldás, a másik fele pedig új pótkocsi, illetve felépítmény.

Innovatív megoldások hűtős pótkocsikhoz

A díjnyertes Ergowall egy új elválasztófal a többkamrás hűtős pótkocsikhoz, amely újfajta anyagainak, többek között rugalmas, memóriahabos magjának köszönhetően sokkal jobban ellenáll az ütéseknek, miközben jobb a hőszigetelő képessége. Kompakt kialakításának köszönhetően felemelve alig, csupán 17 centiméterrel csökkenti a belmagasságot a rendszer, tömege pedig száz kilogrammal kisebb a hagyományos válaszfalhoz képest. Szintén újdonságnak számítanak az Aerotail nevű légterelő lapok a pótkocsi hátsó függőleges éleinél, amelyek a hátfalajtók nyitásakor automatikusan elfordulnak, csukásukkor pedig rugók segítségével visszahúzódnak, így a gépkocsivezetőnek semmi teendője sincs ezekkel. Áruelosztó alkalmazás esetén legalább egy százalékkal csökkentik az üzemanyag-fogyasztást. A Safestair hátsó létra újdonsága a biztonsági kapaszkodó, amely automatikusan követi a fellépő mozgását kihúzáskor, illetve betoláskor, így ezzel sincs plusz dolga a vezetőnek. A Safelight Flex LED hátsó lámpa különlegessége, hogy ütés hatására jobbra és balra is 90 fokos szögben elfordulhat, majd visszatér alaphelyzetbe, így megelőzhetők a költséges lámpasérülések. A lámpatest teljesen LED-es kialakítású. Az Easyfit készletek lényege, hogy a legkorszerűbb digitális technológiák segítségével tervezik és gyártják ezeket a hőszigetelő paneleket furgonok számára, így a lehető legjobb illeszkedést és hőszigetelést nyújtják. Tolóajtókhoz is megfelelnek, illetve lehetővé teszik a raklapok kerékdobok közötti szállítását. Lépést tartva a korral a Multiplex egy új hálózatba kapcsolhatóságot biztosító kommunikációs rendszer, amely vízálló készülékével a jármű CAN-Bus-rendszeréhez csatlakozva nyeri ki például a hűtőaggregátra vagy az emelőhátfalra vonatkozó adatokat. Az adatok a Lamberet okostelefonos alkalmazásában éppúgy megjeleníthetők, mint az irodai számítógépen a telematikai rendszeren keresztül. Sőt, az okostelefonról számos funkció távirányítással is vezérelhető, például a belső világítás, a motorindítás vagy a motor fordulatszáma.

Új hűtős pótkocsik

A fenti újítások közül az Ergowall, az Aerotail, a Safestair és a Safelight is megtalálható az új AeroSR2 hűtős félpótkocsin, amelynek homlokfalánál a CX-profilok csökkentik tovább a légellenállást. Az SR2 X-City hűtős félpótkocsi X-Steering nevű kormányzott tengelyeinek különlegessége, hogy rudazat helyett bowdenek gondoskodnak a kormányzásról, amelyek tökéletes kormányzási szöget biztosítanak. Ez az üzemanyag-fogyasztást és az abroncskopást egyaránt csökkenti. Szintén új a FRIGOLINE Expert 12 típusú hűtődobozos felépítmény 7-12 tonnás tehergépkocsikhoz. Előnyei a hagyományoshoz képest akár tíz százalékkal nagyobb hasznos teherbírás, optimalizált légellenállás a CX-profiloknak és a hátsó rész kialakításának köszönhetően, vázkeretbe épített LED-es rámpavilágítás, új fogantyúk, rugós ajtózsanérok és négyféle belső szélesség. A FRIGOLINE HD 26 modellt a Mercedes-Benzzel közösen fejlesztette ki a Lamberet kifejezetten az Econic földgázhajtású változatára. A felépítmény hátulján a Distri+ P függöny és a behúzható emelőhátfal könnyíti meg a gépkocsivezető munkáját. A hűtőaggregát generátorát pedig a jármű gázmotorja hajtja. A Lamberet ezenkívül bemutatott egy FRIGOLINE hűtődobozt Mercedes-Benz Sprinter fülke-alvázakhoz, amely a 85 milliméteres kompozitpaneljeinek köszönhetően a kategória legjobb hőszigetelését nyújtja, CX-profiljai pedig csökkentik a légellenállását. Az új generációs Mercedes-Benz Sprinter zárt furgonokhoz pedig egy új átalakítókészletet kínál a Lamberet, kiváló hőszigetelési együtthatóval, valamint energiatakarékos és áramvonalas burkolatú hűtőaggregáttal. Végül, de nem utolsósorban az IAA-n tartotta premierjét a Freegone Frigoline elektromos rásegítésű tricikli, amely 1,5 köbméteres hűtődobozt kapott hűtött áruk gyors, csendes és környezetkímélő házhoz szállításához. Bőven akadt tehát látnivaló a Lamberet standján, illetve a partnerek révén más gyártók standjain is az idei IAA haszonjármű-kiállításon.

Megosztom másokkal

Dobogós célkitűzések

Minden korábbinál gyorsabb ütemben változik a világ és vele együtt az igényeink is. Erre reagált kiemelkedő rugalmassággal a Delta-Truck Kft., amikor bevezette a Ford Trucks Rent szolgáltatást. Ennek részleteiről, valamint az új Ford F-Line típusról kérdeztük Gőgh Ferenc cégvezetőt.

Ideális választás

Munkába állt az első magyarországi Ford Trucks F-Line nyerges vontató. A hajdúböszörményi ifj. Nagy-Timpanon Bt. pontosan olyan alkalmazási profillal üzemelteti majd a járművet, amilyenre ezt a vadonatúj típust tervezték. A narancssárga vontató ugyanis egy nyitott platós, illetve egy billenőteknős félpótkocsival felváltva belföldi rövid távú építőipari fuvarozást végez majd.

A Ford Trucks újabb mérföldkőhöz érkezett

Fokozatosan közelítve egyik fő célkítűzése, a karbonsemlegesség felé, a Ford Trucks újabb jelentős projektet írt alá a fenntartható szállítmányozási technológiák terén. Miután tavaly működésbe hozta az egyhengeres hidrogénhajtású motorját, a Ford Trucks most először sikerrel beindította a többhengeres hidrogénhajtású H2-Ecotorq motort is.

A Ford Trucks folytatja az erőteljes terjeszkedést Európában

A holland piacra való belépéssel a Ford Trucks teljessé teszi Benelux-államok-beli terjeszkedését Globális terjeszkedése következő állomásaként a Ford Trucks belépett Hollandiába, meghódítva ezzel Európa egyik kulcsfontosságú piacát. A csatlakoztathatósági technológiának köszönhetően megkülönböztetett helyet elfoglaló F-MAX és az új F-LINE sorozat járműveivel a Ford Trucks hatékony és vadonatúj technológiákra épülő megoldásokat kínál a kiterjedt holland vevőkör … Continued

Három évtizednyi siker

Idén ünnepli harmincéves jubileumát a haszonjárműbérlési piac élenjáró szereplője, a VIARENT Kft. A cég úttörőként teremtette meg ezt a szolgáltatást hazánkban, és folyamatos innovációival azóta is meghatározó ezen a területen, immár nemzetközi szinten is. Ebből a jeles alkalomból beszélgettünk Stefkó Péterrel, a Delta-Truck cégcsoport vezetőjével a VIARENT szolgáltatásairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről.