Tiszta elegancia

Amennyire fiatal, annyira innovatív és dinamikusan fejlődő a kifejezetten elektromos hajtású gépkocsik fejlesztésére és gyártására specializálódott Tesla. Legfiatalabb típusa a Model 3, amely arra hivatott, hogy tömegmodellként szélesebb körben is elérhetővé tegye a tisztán elektromos hajtást a személygépkocsik piacán.

Közzétéve:

Nem sokkal az ezredforduló után jól megérezte az amerikai Tesla alapítója, Elon Musk, hogy az elektromos hajtás lehet a jövő egyik ígéretes alternatívája a gépkocsik belső égésű motorjainak kiváltására, a 2003-ban alapított vállalkozásával pedig úttörő szerepet vállalt abban, hogy az elektromos személyautók világszerte megkezdjék térhódításukat. A Tesla első Roadster típusa még a Lotus Elise villanyosításával született meg 2008-ban, ám a 2012-től gyártott Model S esetében már a karosszéria is teljes egészében saját alkotás. A Model S igen erősen átformálta a luxuslimuzinok piacát, 2015-től pedig a Model X nagyméretű szabadidő-autó is megjelent a piacon a jellegzetes, felfelé nyíló hátsó ajtóival. Ezeket követte a 2017 óta készülő Model 3, amelynek egy kisebb, egyszerűbb és olcsóbb elektromos autóként a tömegmodell szerepét szánta a gyártó. Úgy tűnik, hogy a koncepció bevált, ugyanis a Tesla alig győzi kielégíteni a megrendeléseket, így tavaly egyedül az utolsó negyedévben már annyi autót adott el a gyártó, mint 2017-ben összesen. Ebben nagy szerepet játszott, hogy ősszel megkezdték a Model 3 kiszállítását Európába és Ázsiába. Ezenkívül a Model 3 jelentette 2018-ban az Egyesült Államok piacán a legnagyobb darabszámban értékesített prémiumautót.

Nem is olyan kicsi

A Model 3 le sem tagadhatná származását, első pillantásra látszik, hogy a Model S kistestvére. A csupán 0,23-os légellenállási együtthatójú karosszériájához acélt és alumíniumot is használnak a tömeg és a szilárdság optimalizálása érdekében. Többek között ennek is köszönhető, hogy a jármű a törésteszteken minden tekintetben a legjobb eredményeket érte el. Habár a Model 3 az Egyesült Államokban inkább kompakt autónak számít, mifelénk így is tekintélyesek a méretei, ugyanis 4,69 méter hosszú, behajtott külső tükrökkel 1,93 méter széles és 1,44 méter magas, míg a tengelytávja 2,88 méter. Ezek alapján nem nehéz elhinni a gyártó állítását, miszerint a Model 3 utastere öt felnőttnek is kényelmes helyet kínál. A 425 literes csomagtér viszont nem éppen tágas egy ekkora autótól. A jármű saját tömege alapváltozatban 1610, míg növelt hatótávolságú kivitelben a nagyobb akkumulátorcsomag miatt 1847 kilogramm. Ez a különbség jól érzékelteti, hogy a gépkocsi tömegének mekkora hányadát teszik ki az energiatárolók.

Sportos villanyos

Más villanyautókhoz mérten egyébként már a Mid-Range nevű alapváltozat is igen tisztességes hatótávot kínál, hiszen 350 kilométert is megtehet egy feltöltéssel. Otthoni hálózatról óránként 48 kilométerre elegendő villamos energia tölthető az akkucsomagjába, míg gyorstöltéssel fél óra alatt 210 kilométer megtételéhez szükséges áramot szívhat magába a Mid-Range modell. Álló helyzetből 5,6 másodperc alatt is felgyorsulhat száz kilométer/órára, míg legnagyobb sebessége kétszáz kilométer/óra. A Long-Range kivitel hatótávolsága viszont eléri az ötszáz kilométert, és ennél az otthoni töltéssel már óránként 59 kilométerre elegendő energia juttatható az akkumulátorokba, gyorstöltéssel pedig fél óra alatt 272 kilométerrel növelhető a hatótáv. Ennek a változatnak a menetteljesítményei is lenyűgözőbbek, hiszen álló helyzetből 4,5 másodperc alatt is elérheti a százas tempót, a gyorsítás pedig egészen 232 kilométer/óráig tarthat. A Performance csúcsmodell már-már a legjobb sportkocsikkal vetekszik, 3,3 másodperc alatt lövi ki magát nulláról száz kilométer/óra sebességre, és akár 248 kilométer/órával is száguldhat. Ráadásul a Long-Range és a Peformance kivitel állandó összkerékhajtással is készül, ahol a két független villanymotor között elektronikusan vezérlik a nyomatékleadást, a rendszer pedig egy századmásodperc alatt reagál a megváltozott menetkörülményekre.

Gazdag felszereltség

A Model 3 nemcsak menetteljesítményeivel, hanem felszereltségével is a prémiumautók kategóriáját vette célba. Műszerfalán 15 colos érintőképernyőt helyeztek el, amelyről a navigáció és a kétzónás légkondicionáló is kezelhető, az utastérben wifi és mobilinternet áll rendelkezésre, a Tesla alkalmazás segítségével kulcs nélkül nyitható és indítható a jármű, hangvezérlés és Bluetooth-os telefonkihangosító is szerepel a felszereltségi listán, 60/40 arányban dönthetők a hátsó üléstámlák, az utasokat nyolc légzsák védi, további a tolatássegítő kamera, az abroncsnyomásjelző, a teljesen LED-es külső világítás és az üvegtető is említést érdemel. Akárcsak a nyolc kamerát, egy radart és 12 ultrahangos érzékelőt alkalmazó Autopilot önvezető rendszer. A Model 3 négy év vagy nyolcvanezer kilométer teljes körű garanciával szerezhető be, míg az akkumulátorcsomagra nyolc év vagy a Mid-Range esetében 192 ezer, a nagyobb hatótávú kiviteleknél 160 ezer kilométer garancia vonatkozik. A Model 3 alapára 35 ezer amerikai dollár, népszerűségét pedig az is növeli, hogy világszerte már több mint tízezer Tesla-töltő várja a tulajdonosokat. Jövőre pedig elkezdődik a világ leggyorsabb utcai sportkocsija, az új Tesla Roadster sorozatgyártása.

Már 48 országban van jelen a Ford Trucks

A Ford Trucks a fontos piacokon való sikeres nyitás érdekében, amelynek célja a teljes európai jelenlét kialakítása, Dániával folytatja stratégiai növekedését. Közép-, Kelet- és Nyugat-Európa után a Ford Trucks a skandináv térséget veszi célba a dán piacra való belépéssel, amivel a márka 48-ra emeli a piacai számát.

Hozzáértő kezekben

Idén februártól már Szlovákiában is a Delta-Truck látja el a Kögel pótkocsigyártó importőri képviseletét. A márkával hazánkban már közel két évtizedes tapasztalattal rendelkező cégcsoport kibővített szervizhálózattal, jól felkészült értékesítői csapattal és a lehető legmagasabb színvonalú szolgáltatásokkal igyekszik biztosítani a Kögel előkelő pozícióját a szlovák piacon.

Karitatív karácsony

Idén is folytatta hagyományos társadalmi felelősségvállalási programját a Delta-Truck / VIARENT cégcsoport. Ezúttal a rászoruló társadalmi rétegeket segítő Oltalom Karitatív Egyesült számára nyújtottunk át egy körülbelül félmillió forint értékű természetbeni adományt, amelyet leányvállalatunk, a VIARENT Kft. negyedmillió forint pénzadománnyal egészített ki.

Ford Trucks színekbe öltözött a Lánchíd

Nem túlzás történelmi pillanatnak nevezni egy híd életében a terhelési próbát. A Lánchíd esetében nem a mostani volt az egyetlen ilyen esemény, de a november 12-én lebonyolított teszt mind közül talán a legkomplexebb volt és ehhez a Ford Trucks is hozzájárult.