Nem csak farmereknek

Tipikusan amerikai műfaj a pickup, hiszen ott született meg ez a járműfajta és a mai napig rendkívül sikeres. Az Egyesült Államok legnagyobb darabszámban értékesített gépkocsija szinte minden évben a Ford F-150. Hasonlóan népszerű az odaát közepes méretűnek számító Ranger is, amely most teljesen megújult. Íme!

Közzétéve:

Igen időszerű volt a Ford Ranger átfogó megújítása, hiszen az Egyesült Államokban 2014 óta 83 százalékkal nőtt az ott középméretűnek számító pickupok értékesítése, és ezt a hullámot egy vadonatúj, korszerű típussal lehet a legeredményesebben meglovagolni.

A LED-es első fényszórókkal és hátsó lámpákkal készülő Ranger rövid SuperCab és hosszú SuperCrew fülkét kínál, külső megjelenése pedig krómozott elemeket vagy sportos motívumokat tartalmazó csomaggal szabható a megrendelő stílusára. Természetesen továbbra is végig zártszelvényű létraalvázra épül, míg első és hátsó lökhárítója acélból készül. Gyárilag kialakítják a levehető vonóhorog fészkét is, hiszen Amerikában gyakran lakókocsit, quadot vagy jet skit húznak a pickupok. Elöl kettős keresztlengőkaros futómű gondoskodik a jó menetstabilitásról és a kényelmes rugózásról, ám hátul merevtengely, illetve félelliptikus laprugók szolgálják a nagy terhelhetőséget. A Ranger egyébként ugyanolyan kemény teszteken esett át, mint a legendás F-150 legfrissebb generációja.

A fülkék belsőterében bőséges helykínálat és praktikus, ugyanakkor kényelmes kialakítás vár legfeljebb öt személyt. Az új műszerfal műszerpaneljén már csak a központi sebességmérő analóg, minden mást folyadékkristályos kijelzők mutatnak. A középkonzolra nyolccolos érintőképernyőt alkalmazó, Apple CarPlay- és Android Auto-kompatibilis SYNC® 3 szórakoztató és információs berendezés is választható, amelyhez Ford+Alexa személyi asszisztens és navigációs rendszer is kérhető. Míg a FordPass™ Connect 4G LTE modemhez akár tíz készülék is csatlakozhat Wi-Fi segítségével. Az elektronikus készülékek töltését váltakozó áramú aljzatok és USB-csatlakozók teszik lehetővé az utastérben. Minderre a Ranger utasterére hangolt B&O PLAY prémium-audioberendezéssel lehet feltenni a koronát.

Lássuk hát, mit tud a hajtáslánc terén az új amerikai Ranger! Nagy V8-asra ne számítson senki, de V6-osra sem! Ehelyett egy soros, négyhengeres, 2,3 literes, kettős megfúvású turbófeltöltővel táplált, közvetlen befecskendezésű benzinmotor rejlik a jármű orrában. A gyártó szerint ennek a motornak a nyomatéka a V6-osokéhoz mérhető, míg üzemanyag-hatékonysága a négyhengeresekéhez. Ehhez pedig akár tízfokozatú automatikus sebességváltó is társítható, amely egyedülálló ebben a kategóriában.

A terepezést a nagy terepszögek és a tisztességes szabad hasmagasság mellett az innovatív Terrain Management System™ segíti, amely hasonló az F-150 Raptor rendszeréhez. Négyféle menetmód kiválasztását teszi lehetővé: gyep, murva és hó, sár és keréknyom vagy homok, majd ennek megfelelően hangolja be a gázreakciót, a fokozatválasztást és a Ford teljesen új Trail Control™ kipörgésgátlóját. Ez utóbbi nehéz terepen kerekenként külön szabályozza a hajtónyomatékot és a fékerőt. Ezenkívül elektromos működtetésű hátsó differenciálzár is rendelhető, az összkerékhajtású változatok pedig terepáttételt is kínálnak.

Haladva a korral az amerikai Rangerhez is rendelkezésre áll automatikus vészfékrendszer, sávtartó asszisztens, sávelhagyásra figyelmeztetés, tolatássegítő, holttérfigyelő, gyalogosérzékelő és adaptív sebességszabályozó automatika. Extrafelszerelései között kiszállófény, platóvilágítás és az utánfutó lámpáinak hibájára figyelmeztető Smart Trailer Tow aljzat is szerepel. A 2019-es modellévre készített Ford Ranger (USA) tehát mit sem veszített masszívságából és terepes képességeiből, miközben nagyobb kényelmet, biztonságot és hatékonyságot nyújt használójának. Így minden bizonnyal tovább öregbíti a Ford pickupok hírnevét.

Már 48 országban van jelen a Ford Trucks

A Ford Trucks a fontos piacokon való sikeres nyitás érdekében, amelynek célja a teljes európai jelenlét kialakítása, Dániával folytatja stratégiai növekedését. Közép-, Kelet- és Nyugat-Európa után a Ford Trucks a skandináv térséget veszi célba a dán piacra való belépéssel, amivel a márka 48-ra emeli a piacai számát.

Hozzáértő kezekben

Idén februártól már Szlovákiában is a Delta-Truck látja el a Kögel pótkocsigyártó importőri képviseletét. A márkával hazánkban már közel két évtizedes tapasztalattal rendelkező cégcsoport kibővített szervizhálózattal, jól felkészült értékesítői csapattal és a lehető legmagasabb színvonalú szolgáltatásokkal igyekszik biztosítani a Kögel előkelő pozícióját a szlovák piacon.

Karitatív karácsony

Idén is folytatta hagyományos társadalmi felelősségvállalási programját a Delta-Truck / VIARENT cégcsoport. Ezúttal a rászoruló társadalmi rétegeket segítő Oltalom Karitatív Egyesült számára nyújtottunk át egy körülbelül félmillió forint értékű természetbeni adományt, amelyet leányvállalatunk, a VIARENT Kft. negyedmillió forint pénzadománnyal egészített ki.

Ford Trucks színekbe öltözött a Lánchíd

Nem túlzás történelmi pillanatnak nevezni egy híd életében a terhelési próbát. A Lánchíd esetében nem a mostani volt az egyetlen ilyen esemény, de a november 12-én lebonyolított teszt mind közül talán a legkomplexebb volt és ehhez a Ford Trucks is hozzájárult.