Magyar csillag

Teljesen új magyar autóbusz jelent meg a piacon egy olyan gyártótól, amely eddig csak buszok üzemeltetésével foglalkozott. Ám a vállalat zöldmezős beruházás keretében egy korszerű üzemet is felépített Debrecenben, stratégiai partnere a Mercedes-Benz, tervei között pedig egy komplett járműcsalád gyártásba állítása is szerepel. Íme, a Mercedes-Benz REFORM 500 LE.

Közzétéve:

Tavaly év végén az ITK Holding Zrt. és leányvállalata, az Inter Traction Electrics Kft. bemutatta új autóbuszának első példányát. A magyar buszipar igen neves és tapasztalt szakembereinek közreműködésével kifejlesztett jármű, illetve gyártója mindenben megfelelt a Daimler szigorú előírásainak, így megkapta a jogot a Mercedes-Benz nevének, illetve emblémájának használatára, ami később jó belépőt jelenthet a nemzetközi piacokra is. Holott a 12 méter hosszú, háromajtós, alacsonybelépésű REFORM 500 LE városi típushoz csak a járóképes alvázat szállítja a csillagos gyártó. Ez Euro VI-os, 299 lóerős dízelmotort foglal magában, a légrugós futóművek pedig hetven milliméteres térdeplést tesznek lehetővé.

A magyar tervezésű és gyártású felépítmény burkolata kompozit és alumínium elemekből készül. Az ajtók elektromos működtetésűek, a városi modell ajtóképlete 2-2-1, az elővárosi változaté 1-2-0, míg a helyközi kivitelé 1-1-0. A most bemutatott városi modell korszerű, légkondicionált, akadálymentesített utasterében összesen 91 fő utazhat, 35-en ülve és 56-an állva. Az utastájékoztatásról 29 colos képernyő gondoskodik, amely a megállóhelyek kijelzésén kívül online reklámfelületként is használható. Ezenkívül kihangosítórendszerrel, biztonsági kamerarendszerrel, USB-töltőkkel és WiFi internetkapcsolattal is felszerelhető az utastér, sőt, elektronikus jegyrendszerrel is kompatibilissé tehető. A gépkocsivezető kényelmét többek között légrugós, kifordítható és szellőztethető vezetőülés, illetve külön vezérelhető légkondicionálás szolgálja. A távdiagnosztikai és járműellenőrző rendszer pedig számos korszerű funkcióval segíti a hatékony üzemeltetést.

Debrecenben a Mercedes-Benz REFORM 500 LE bemutatásával karöltve felavatták az újonnan épített gyárat is, amely egy oktatási-fejlesztési központnak és kísérleti üzemnek is helyet ad. A sorozatgyártás a tervek szerint idén tavasszal kezdődik el, első fázisban 250–300 új munkahelyet teremtve, évi háromszáz busz legyártását biztosító kapacitással. Később egy újabb fejlesztési és beruházási fázis eredményeként már 800 új munkahely jönne létre 150 ezer négyzetméteres területen, ami évente akár ezer jármű előállítását is lehetővé tenné.

Az ambiciózus gyártó célja egy tizenkét típusból álló termékcsalád kialakítása, amelyben nagy szerepet kapnának az elektromos hajtású autóbuszok is. A most bemutatott városi modell mellett elővárosi és helyközi változat, közepes padlómagasságú, két-, illetve háromtengelyes városközi típus, háromtengelyes turistabusz, 8–12 méteres elektromos városi autóbusz, 9–21 személyes, Mercedes-Benz Sprinteren alapuló minibusz, kilencszemélyes, Viano alapú mikrobusz, iskolabusz, valamint más elektromos járművek is szerepelnek a hosszabb távú tervekben. Mindezek alapján úgy tűnik, hogy valóban egy új csillag jelent meg a magyar buszgyártók körében, amelynek fénye akár a nemzetközi színtérre is elérhet.

forrás: rollingtons.hu

Megosztom másokkal

A Ford Trucks folytatja az erőteljes terjeszkedést Európában

A holland piacra való belépéssel a Ford Trucks teljessé teszi Benelux-államok-beli terjeszkedését Globális terjeszkedése következő állomásaként a Ford Trucks belépett Hollandiába, meghódítva ezzel Európa egyik kulcsfontosságú piacát. A csatlakoztathatósági technológiának köszönhetően megkülönböztetett helyet elfoglaló F-MAX és az új F-LINE sorozat járműveivel a Ford Trucks hatékony és vadonatúj technológiákra épülő megoldásokat kínál a kiterjedt holland vevőkör … Continued

Három évtizednyi siker

Idén ünnepli harmincéves jubileumát a haszonjárműbérlési piac élenjáró szereplője, a VIARENT Kft. A cég úttörőként teremtette meg ezt a szolgáltatást hazánkban, és folyamatos innovációival azóta is meghatározó ezen a területen, immár nemzetközi szinten is. Ebből a jeles alkalomból beszélgettünk Stefkó Péterrel, a Delta-Truck cégcsoport vezetőjével a VIARENT szolgáltatásairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

Díjnyertes telematika

Egyre nagyobb szerepet kapnak a hatékony és biztonságos járműüzemeltetésben a pótkocsikhoz kapcsolódó telematikai megoldások is. A hazánkban a Delta-Truck Kft. által képviselt Kögel márka saját rendszere, a Kögel Telematics szerezte meg az ezüstérmet a pótkocsik és felépítmények kategóriájában a 2024-es Német Telematikai Díj odaítélésekor.

Látványos jelen, izgalmas jövő

Megérkezett a Ford Trucks legújabb limitált kiadása, az egyedi külső-belső megjelenésű és gazdag felszereltségű F-MAX Select nyerges vontató. A látványos modell mellé a gyártó további izgalmas híreket is szállított, mégpedig a hidrogénüzemű belső égésű motor és a tisztán elektromos NextETRUCK tehergépkocsi fejlesztéséről.