Gyorsan sokat takarékosan

Két olyan újítást mutatott be nemrég a Kögel, amelyek még tovább fokozzák az üzemeltetés hatékonyságát. Egyrészt már az Euro Trailer félpótkocsikhoz is rendelhető a Kögel FastSlider gyorsponyvarendszer, másrészt átfogóan továbbfejlesztették a Kögel Trailer Axle pótkocsitengelyt.

Közzétéve:

Számottevő előnyöket kínál a fuvarozás hatékonysága terén a Kögel nemrég megszületett Novum generációjának Euro Trailer elnevezésű tagja. Ez a modell ugyanis a szokványos függönyponyvás félpótkocsiknál 1,38 méterrel hosszabb, így tíz köbméterrel nagyobb a raktere. Ennek köszönhetően térfogatáruk szállításakor akár tíz százalékkal is csökkentheti a nyerges szerelvény tonnakilométerre számított üzemanyag-fogyasztását és szén-dioxid-kibocsátását.

Gyors ponyvázás

Ez már önmagában is szép eredmény, azonban az Euro Trailer félpótkocsik termelékenysége még tovább fokozható a mostantól ezekhez is választható Kögel FastSlider gyorsponyvarendszerrel, amely jelentősen csökkenti a rakodások időigényét. Emellett jóval egyszerűbbé és biztonságosabbá teszi a gépkocsivezetők munkáját. A FastSlider esetében a beépített „minirakoncákkal” megerősített függönyponyvát rendkívül könnyű el- és visszahúzni, többek között az egyedi fejlesztésű, nagyon könnyen futó görgőknek köszönhetően. Ezek felül egy alumíniumsínben futnak, ezáltal emelhető tető esetén is használhatók, lent pedig a vázkeretre csavarozással rögzített acélprofil segíti a ponyva megvezetését. Így elhúzáskor a ponyva szoros hullámokban hajtogatódik össze. A jármű mindkét oldalára rendelhető FastSlider ponyva továbbra is biztosítja a külső vázkeret Vario-Fix rögzítési pontjainak és az áthelyezhető léctartó zsebeknek a használatát. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy a FastSlider megoldással ellátott Euro Trailer modellek is megfelelnek a Daimler 9.5, illetve az EN 12642 XL rakományrögzítési szabványok előírásainak, így igen széles körűen alkalmazhatók az italszállítástól az autóiparig.

Új generációs tengely

A pótkocsik Novum generációjához nemrég megérkezett a bajor gyártó saját fejlesztésű és rendkívül sikeres Kögel Trailer Axle pótkocsitengelyének még tovább optimalizált generációja, a Kögel Trailer Axle Novum, vagyis a KTA Novum. Ez a költséghatékony, mérsékelt karbantartásigényű és igen megbízható tengely a csökkentett tömegű alkatrészeivel a szerelvény üzemanyag-fogyasztására, és ezáltal a károsanyag-kibocsátási lábnyomára is kedvező hatással van. Emellett a Kögel mérnökei úgy tervezték át a tengely felfüggesztését, hogy az jobban elvezesse a fellépő erőket a kereszttartóra. Ehhez hozzájárulnak az aszimmetrikus formájú szilentblokkok is, amelyek mérséklik az alkatrészek igénybevételét, és elősegítik a pótkocsik remek menetstabilitását. Ráadásul a KTA Novum tengely legtöbb részegységét kataforetikus merítő eljárás védi meg hosszú időre a korróziótól.

A németek támogatják

Mind a Kögel Euro Trailer modellek, mind a KTA Novum tengelyek jogosultak lehetnek tehát a Németországban a korszerű pótkocsik beszerzését megkönnyítő állai támogatásra. Idéntől ugyanis a német szövetségi kormány a haszonjárművek flottamegújítási programjának részeként pénzügyi hozzájárulást nyújt minden olyan műszaki megoldást felvonultató pótkocsira és félpótkocsira, amelyek ténylegesen csökkentik a közúti fuvarozás szén-dioxid-terhelését. Tökéletesen rímel erre a kezdeményezésre a Kögel mottója is: „A gazdaságosság egyben környezetkímélő is – mert mi ezzel is törődünk”.

Megosztom másokkal

Három évtizednyi siker

Idén ünnepli harmincéves jubileumát a haszonjárműbérlési piac élenjáró szereplője, a VIARENT Kft. A cég úttörőként teremtette meg ezt a szolgáltatást hazánkban, és folyamatos innovációival azóta is meghatározó ezen a területen, immár nemzetközi szinten is. Ebből a jeles alkalomból beszélgettünk Stefkó Péterrel, a Delta-Truck cégcsoport vezetőjével a VIARENT szolgáltatásairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

Díjnyertes telematika

Egyre nagyobb szerepet kapnak a hatékony és biztonságos járműüzemeltetésben a pótkocsikhoz kapcsolódó telematikai megoldások is. A hazánkban a Delta-Truck Kft. által képviselt Kögel márka saját rendszere, a Kögel Telematics szerezte meg az ezüstérmet a pótkocsik és felépítmények kategóriájában a 2024-es Német Telematikai Díj odaítélésekor.

Látványos jelen, izgalmas jövő

Megérkezett a Ford Trucks legújabb limitált kiadása, az egyedi külső-belső megjelenésű és gazdag felszereltségű F-MAX Select nyerges vontató. A látványos modell mellé a gyártó további izgalmas híreket is szállított, mégpedig a hidrogénüzemű belső égésű motor és a tisztán elektromos NextETRUCK tehergépkocsi fejlesztéséről.

Stabil háttér a fejlődéshez

Egyre jelentősebb a Delta-Truck Kft. és a Viarent Kft. nemzetközi terjeszkedése, ami elengedhetetlenné tette a cégcsoport üzleti folyamatainak optimalizálását, standardizálását és korszerűsítését a hatékonyabb működés érdekében. Ezért a két cég megállapodott az SAP Hungary Kft.-vel egy vállalatirányítási és egy értékesítéstámogatási rendszer bevezetéséről.