Ezzel remekeltek a csehek

Egy igazi különlegesség tűnt fel idén a Dakar-ralin, méghozzá igen sikeres eredményt elérve. A Praga V4S DKR versenykamion ráadásul egy másik legendás cseh tehergépkocsi-gyártó, a Tatra hírnevét is öregbíti.

Közzétéve:

Bizonyára sokan emlékeznek még a rövid, keskeny csőrrel ellátott, jellegzetesen visító hangú, kiváló terepjáró képességű, 6×6-os, portáltengelyes, eredetileg katonai alkalmazásra tervezett Praga V3S tehergépkocsikra, hiszen hazánkban is szép számban előfordultak szennyvízszállítóként, autódaruként vagy műhelykocsiként. Nos, ezeknek állít emléket a világ legkeményebb terepraliversenyén idén rajthoz állt Praga V4S DKR modell. Ám leginkább csak a nevével teszi ezt, műszaki alapja ugyanis az InstaForex Loprais Team nevű csapat tavalyi Tatra Jamal versenykamionja.

Újjászületett versenykamion

A csapat a Praga V4S DKR megépítésekor megtartotta a Tatra legendás, jól bevált központi csővázát és lengőtengelyes, független felfüggesztéseit, hiszen ez a konstrukció évtizedek óta bizonyít civil alkalmazásokban és nehéz terepversenyeken egyaránt. Elvégre a Tatra a hat győzelmével a második legsikeresebb tehergépkocsi-márka a Dakar-rali több mint negyvenéves történelmében. A kopřivnicei gyártó sajátos megoldása ugyanis nemcsak rendkívül robusztus felépítést, hanem alacsony tömegközéppontjával és a futómű kisebb rugózatlan tömegével versenytempóban is kiváló viselkedést biztosít. Továbbá megtartották a Tatra 815 fülkéjét is. A kissé problémás Caterpillar motort viszont kicserélték egy körülbelül 4100 newtonméter nyomaték kifejtésére képes IVECO erőforrásra, a kézi váltót pedig egy Allison automatikus váltóra. Ezzel egy csapásra megszűntek a tengelykapcsoló-problémák is, ráadásul az automata nagy mértékben tehermentesíti a pilótát verseny közben. Az új hajtáslánc mellett pedig az új felépítmény is hozzájárult ahhoz, hogy még alacsonyabbra kerüljön a jármű tömegközéppontja.

Nagymúltú csapat

A jól felkészített versenykamion mögött egy kétségkívül igen tapasztalt csapat áll. A pilóta a negyvenéves Aleš Loprais, vagyis a legendás, hatszoros Dakar-győztes Karel Loprais unokaöccse. A tehetséges versenyző 2006-ban kezdte a dakaros karrierjét nagybátyja mellett a navigátori ülésben, majd a következő szezonban már a volán mögött ülve megszerezte a Dakar-rali összesített harmadik helyezését. Következő jelentős sikereként 2011-ben a dobogó legfelső fokára állhatott a Selyemút-ralin. Idén pedig a Pragával két szakaszon is a harmadik helyen végzett, míg a közel 7900 kilométeres versenytávot teljesítve az összesített hetedik helyen ért célba. Ez különösen szép eredmény annak tükrében, hogy nem gyári csapatként indultak.

Jön tehergépkocsi is?

A hírnév pedig az utóbbi időben reneszánszát élő Pragának is jól jön. Habár tehergépkocsit több mint tíz éve nem gyártanak, kínálatukban a profi versenygokartoktól a Praga R1R szupersportautón és annak versenykivitelein át a légcsavaros, egymotoros Praga Alfa repülőgépig számos izgalmas termék megtalálható. Lehet, hogy éppen a dakaros sikerek kapcsán a teherautó-gyártáshoz is visszatér a patinás cseh vállalat?

 

 

Már 48 országban van jelen a Ford Trucks

A Ford Trucks a fontos piacokon való sikeres nyitás érdekében, amelynek célja a teljes európai jelenlét kialakítása, Dániával folytatja stratégiai növekedését. Közép-, Kelet- és Nyugat-Európa után a Ford Trucks a skandináv térséget veszi célba a dán piacra való belépéssel, amivel a márka 48-ra emeli a piacai számát.

Hozzáértő kezekben

Idén februártól már Szlovákiában is a Delta-Truck látja el a Kögel pótkocsigyártó importőri képviseletét. A márkával hazánkban már közel két évtizedes tapasztalattal rendelkező cégcsoport kibővített szervizhálózattal, jól felkészült értékesítői csapattal és a lehető legmagasabb színvonalú szolgáltatásokkal igyekszik biztosítani a Kögel előkelő pozícióját a szlovák piacon.

Karitatív karácsony

Idén is folytatta hagyományos társadalmi felelősségvállalási programját a Delta-Truck / VIARENT cégcsoport. Ezúttal a rászoruló társadalmi rétegeket segítő Oltalom Karitatív Egyesült számára nyújtottunk át egy körülbelül félmillió forint értékű természetbeni adományt, amelyet leányvállalatunk, a VIARENT Kft. negyedmillió forint pénzadománnyal egészített ki.

Ford Trucks színekbe öltözött a Lánchíd

Nem túlzás történelmi pillanatnak nevezni egy híd életében a terhelési próbát. A Lánchíd esetében nem a mostani volt az egyetlen ilyen esemény, de a november 12-én lebonyolított teszt mind közül talán a legkomplexebb volt és ehhez a Ford Trucks is hozzájárult.