Erős alternatíva

Hamarosan piacra kerül a pickupok Teslája, a tisztán elektromos hajtású Rivian R1T.

Nemcsak annyi a párhuzam a Tesla típusokkal, hogy az R1T is már eredetileg villanyjárműnek készült, hanem az is, hogy a Rivian szintén egy amerikai startupcég.

Közzétéve:

Egyszerre két típus sorozatgyártásának a beindításán is gőzerővel dolgozik a Rivian, az R1S szabadidő-autó az R1T pickup zárt rakterű változata. Ehhez a munkához pedig nagy lökést adott, hogy februárban 700 millió dollárt fektetett a cégbe az Amazon, míg áprilisban 500 millió dollárt  a Ford.

Platós gördeszka

Az elektromos haszonjárműveknél bevett szokás szerint a Rivian típusai is egy gördeszkának nevezett alapra épülnek, amely az alváz mellett az akkumulátorcsomagot, a villanymotorokat, az első és a hátsó futóművet, valamint a fék- és hőmérsékletszabályzó rendszert is magában foglalja. Ez egyrészt nagyon rugalmasan alkalmazhatóvá teszi ezt az önjáró alvázat, másrészt felette sok hely jut az utasoknak és a csomagjaiknak, illetve a rakománynak. További járulékos előny az alacsonyabb tömegközéppont a kedvező menettulajdonságok érdekében. Ehhez egyébként a független, kettős keresztlengőkaros elülső és a független, többlengőkaros hátsó futómű is hozzájárul. Sőt, dinamikus keresztstabilizátor, adaptív lengéscsillapítás és szintszabályzós légrugózás is gondoskodik arról, hogy nehéz terepen, illetve autópályán nagy sebességnél egyaránt megfelelően viselkedjen a pickup. Terepjáró-képességét egyébként akár 360 milliméter szabad hasmagasság, 1000 milliméter gázlómélység, 34, 26 és 30   fokos első, középső, illetve hátsó terepszög, valamint 45 fokos kapaszkodóképesség jellemzi.

Villamos erőgép
Mindemellett a 2,67 tonna saját tömegű, 3,47 tonna össztömegű, közel 5,5 méter hosszú és két méter széles pickup akár kétszáz kilométer/óra sebességgel is száguldhat, hiszen minden kerekénél egy-egy 147 kilowatt, azaz 200 lóerő teljesítményű villanymotor dolgozik, egyenként akár 3500 newtonméter nyomatékot küldve a talajra. Az ügyfelek 105, 135 vagy 180 kilowattóra kapacitású akkumulátorcsomagot választhatnak majd, persze masszív alsó védőburkolattal ellátva, hogy terepen se sérüljenek. A hatótávolság ennek megfelelően 370 és 640 kilométer között lehet. Félórás gyorstöltéssel 160 kilowatt töltőteljesítmény mellett akár 320 kilométerrel is növelhető a hatótávolság. Míg az adaptív akkumulátorszabályzás a vezetési stílust és szokásokat figyelembe véve optimális energiafelhasználásról gondoskodik, megnövelve ezzel az akkumulátor élettartamát.

Rakodóhelyek kánaánja

A belsőtér kialakításánál a tervezők egyrészt törekedtek a prémiumszínvonalú anyaghasználatra, másrészt a nagy igénybevételnek kitett helyeken a sportszergyártók által alkalmazott strapabíró és könnyen tisztítható anyagokat vetettek be. Ezenkívül az R1T a zárható rakterek mennyiségét illetően is élenjár a pickupok kategóriájában. A hagyományos motortér helyén egy 330 literes csomagtartó kínálkozik, ezt egészíti ki a hátsó ülések és kerekek közötti, keresztben kialakított, 350 literes, kétoldalt fedéllel zárt tároló, míg az ülések alatt egy 95 literes tárolóhelyet is kialakítottak. A nem túl tágas, 1,4 méter hosszú és 1,39 méter széles plató alatt pedig egy szintén zárt, 200 literes tároló található. A rakfelületen két beépített heveder segíti a rakomány rögzítését, amelyet kamera is figyel.

Korszerű hálózatba kapcsolhatóság

Az R1T elektronikus rendszere is igen átgondolt tervezésre vall. A jármű működése ugyanis egy biztonságos és korlátlan további fejlesztési lehetőségeket biztosító operációs rendszerre épül. Így minden Rivian jármű egy adatfelhő alapú rendszerbe továbbítja az üzemelés során gyűjtött menetadatokat, ez persze visszafelé is működik, távolról is elvégezhetők a szoftverfrissítések. Persze az utasoknak is állandó internetkapcsolattal kedveskedik az R1T. Mindehhez az Egyesült Államokban kedvezményekkel csökkentve 61 500 dolláros, azaz bő 18 millió forintos alapár társul majd. Amerikában a tervek szerint már jövőre átvehetik az ügyfelek az első járműveket, míg a világ más részein 2021 folyamán várható a piaci bevezetés. Így akár hazánkba is eljuthat ez az innovációkkal tele pickup.

Megosztom másokkal

Három évtizednyi siker

Idén ünnepli harmincéves jubileumát a haszonjárműbérlési piac élenjáró szereplője, a VIARENT Kft. A cég úttörőként teremtette meg ezt a szolgáltatást hazánkban, és folyamatos innovációival azóta is meghatározó ezen a területen, immár nemzetközi szinten is. Ebből a jeles alkalomból beszélgettünk Stefkó Péterrel, a Delta-Truck cégcsoport vezetőjével a VIARENT szolgáltatásairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

Díjnyertes telematika

Egyre nagyobb szerepet kapnak a hatékony és biztonságos járműüzemeltetésben a pótkocsikhoz kapcsolódó telematikai megoldások is. A hazánkban a Delta-Truck Kft. által képviselt Kögel márka saját rendszere, a Kögel Telematics szerezte meg az ezüstérmet a pótkocsik és felépítmények kategóriájában a 2024-es Német Telematikai Díj odaítélésekor.

Látványos jelen, izgalmas jövő

Megérkezett a Ford Trucks legújabb limitált kiadása, az egyedi külső-belső megjelenésű és gazdag felszereltségű F-MAX Select nyerges vontató. A látványos modell mellé a gyártó további izgalmas híreket is szállított, mégpedig a hidrogénüzemű belső égésű motor és a tisztán elektromos NextETRUCK tehergépkocsi fejlesztéséről.

Stabil háttér a fejlődéshez

Egyre jelentősebb a Delta-Truck Kft. és a Viarent Kft. nemzetközi terjeszkedése, ami elengedhetetlenné tette a cégcsoport üzleti folyamatainak optimalizálását, standardizálását és korszerűsítését a hatékonyabb működés érdekében. Ezért a két cég megállapodott az SAP Hungary Kft.-vel egy vállalatirányítási és egy értékesítéstámogatási rendszer bevezetéséről.