Erős alternatíva

Hamarosan piacra kerül a pickupok Teslája, a tisztán elektromos hajtású Rivian R1T.

Nemcsak annyi a párhuzam a Tesla típusokkal, hogy az R1T is már eredetileg villanyjárműnek készült, hanem az is, hogy a Rivian szintén egy amerikai startupcég.

Közzétéve:

Egyszerre két típus sorozatgyártásának a beindításán is gőzerővel dolgozik a Rivian, az R1S szabadidő-autó az R1T pickup zárt rakterű változata. Ehhez a munkához pedig nagy lökést adott, hogy februárban 700 millió dollárt fektetett a cégbe az Amazon, míg áprilisban 500 millió dollárt  a Ford.

Platós gördeszka

Az elektromos haszonjárműveknél bevett szokás szerint a Rivian típusai is egy gördeszkának nevezett alapra épülnek, amely az alváz mellett az akkumulátorcsomagot, a villanymotorokat, az első és a hátsó futóművet, valamint a fék- és hőmérsékletszabályzó rendszert is magában foglalja. Ez egyrészt nagyon rugalmasan alkalmazhatóvá teszi ezt az önjáró alvázat, másrészt felette sok hely jut az utasoknak és a csomagjaiknak, illetve a rakománynak. További járulékos előny az alacsonyabb tömegközéppont a kedvező menettulajdonságok érdekében. Ehhez egyébként a független, kettős keresztlengőkaros elülső és a független, többlengőkaros hátsó futómű is hozzájárul. Sőt, dinamikus keresztstabilizátor, adaptív lengéscsillapítás és szintszabályzós légrugózás is gondoskodik arról, hogy nehéz terepen, illetve autópályán nagy sebességnél egyaránt megfelelően viselkedjen a pickup. Terepjáró-képességét egyébként akár 360 milliméter szabad hasmagasság, 1000 milliméter gázlómélység, 34, 26 és 30   fokos első, középső, illetve hátsó terepszög, valamint 45 fokos kapaszkodóképesség jellemzi.

Villamos erőgép
Mindemellett a 2,67 tonna saját tömegű, 3,47 tonna össztömegű, közel 5,5 méter hosszú és két méter széles pickup akár kétszáz kilométer/óra sebességgel is száguldhat, hiszen minden kerekénél egy-egy 147 kilowatt, azaz 200 lóerő teljesítményű villanymotor dolgozik, egyenként akár 3500 newtonméter nyomatékot küldve a talajra. Az ügyfelek 105, 135 vagy 180 kilowattóra kapacitású akkumulátorcsomagot választhatnak majd, persze masszív alsó védőburkolattal ellátva, hogy terepen se sérüljenek. A hatótávolság ennek megfelelően 370 és 640 kilométer között lehet. Félórás gyorstöltéssel 160 kilowatt töltőteljesítmény mellett akár 320 kilométerrel is növelhető a hatótávolság. Míg az adaptív akkumulátorszabályzás a vezetési stílust és szokásokat figyelembe véve optimális energiafelhasználásról gondoskodik, megnövelve ezzel az akkumulátor élettartamát.

Rakodóhelyek kánaánja

A belsőtér kialakításánál a tervezők egyrészt törekedtek a prémiumszínvonalú anyaghasználatra, másrészt a nagy igénybevételnek kitett helyeken a sportszergyártók által alkalmazott strapabíró és könnyen tisztítható anyagokat vetettek be. Ezenkívül az R1T a zárható rakterek mennyiségét illetően is élenjár a pickupok kategóriájában. A hagyományos motortér helyén egy 330 literes csomagtartó kínálkozik, ezt egészíti ki a hátsó ülések és kerekek közötti, keresztben kialakított, 350 literes, kétoldalt fedéllel zárt tároló, míg az ülések alatt egy 95 literes tárolóhelyet is kialakítottak. A nem túl tágas, 1,4 méter hosszú és 1,39 méter széles plató alatt pedig egy szintén zárt, 200 literes tároló található. A rakfelületen két beépített heveder segíti a rakomány rögzítését, amelyet kamera is figyel.

Korszerű hálózatba kapcsolhatóság

Az R1T elektronikus rendszere is igen átgondolt tervezésre vall. A jármű működése ugyanis egy biztonságos és korlátlan további fejlesztési lehetőségeket biztosító operációs rendszerre épül. Így minden Rivian jármű egy adatfelhő alapú rendszerbe továbbítja az üzemelés során gyűjtött menetadatokat, ez persze visszafelé is működik, távolról is elvégezhetők a szoftverfrissítések. Persze az utasoknak is állandó internetkapcsolattal kedveskedik az R1T. Mindehhez az Egyesült Államokban kedvezményekkel csökkentve 61 500 dolláros, azaz bő 18 millió forintos alapár társul majd. Amerikában a tervek szerint már jövőre átvehetik az ügyfelek az első járműveket, míg a világ más részein 2021 folyamán várható a piaci bevezetés. Így akár hazánkba is eljuthat ez az innovációkkal tele pickup.

Már 48 országban van jelen a Ford Trucks

A Ford Trucks a fontos piacokon való sikeres nyitás érdekében, amelynek célja a teljes európai jelenlét kialakítása, Dániával folytatja stratégiai növekedését. Közép-, Kelet- és Nyugat-Európa után a Ford Trucks a skandináv térséget veszi célba a dán piacra való belépéssel, amivel a márka 48-ra emeli a piacai számát.

Hozzáértő kezekben

Idén februártól már Szlovákiában is a Delta-Truck látja el a Kögel pótkocsigyártó importőri képviseletét. A márkával hazánkban már közel két évtizedes tapasztalattal rendelkező cégcsoport kibővített szervizhálózattal, jól felkészült értékesítői csapattal és a lehető legmagasabb színvonalú szolgáltatásokkal igyekszik biztosítani a Kögel előkelő pozícióját a szlovák piacon.

Karitatív karácsony

Idén is folytatta hagyományos társadalmi felelősségvállalási programját a Delta-Truck / VIARENT cégcsoport. Ezúttal a rászoruló társadalmi rétegeket segítő Oltalom Karitatív Egyesült számára nyújtottunk át egy körülbelül félmillió forint értékű természetbeni adományt, amelyet leányvállalatunk, a VIARENT Kft. negyedmillió forint pénzadománnyal egészített ki.

Ford Trucks színekbe öltözött a Lánchíd

Nem túlzás történelmi pillanatnak nevezni egy híd életében a terhelési próbát. A Lánchíd esetében nem a mostani volt az egyetlen ilyen esemény, de a november 12-én lebonyolított teszt mind közül talán a legkomplexebb volt és ehhez a Ford Trucks is hozzájárult.