Autóbuszok a hannoveri IAA-n, 2. rész

Hannoveri cikksorozatunk előző részében az IAA haszonjármű-kiállításon részt vett autóbuszgyártók újdonságait vettük sorba a BYD-tól a Mercedes-Benzig. Ezúttal a többi márkát szemlézzük a NEOPLAN-tól a Volvóig.

Közzétéve:

Kicsi, de fontos lépések

Számos újdonsággal vonult fel az MAN cégcsoporthoz tartozó NEOPLAN az IAA-n. Mostantól a márka zászlóshajója, a Skyliner emeletes távolsági busz is rendelhető akadálymentesített kivitelben, valamint már a jármű jobb oldalán elhelyezve is rendelhető a felső szintre vezető elülső lépcső a gyorsabb utasáramlás és a nagyobb üléskapacitás érdekében. Továbbá a Skyliner és a Cityliner is a külső visszapillantó tükröket kamerákkal és belső képernyőkkel helyettesítő rendszerrel díszelgett a standon. A Cityliner ezenkívül a járműről madártávlati képet biztosító rendszert is kínál. A továbbfejlesztett D26-os motor 470 és 510 lóerős kivitelben is rendelkezésre áll, amelyhez az új generációs MAN TipMatic Coach automatizált sebességváltó is párosítható. Sőt, a NEOPLAN távolsági buszaihoz a ZF EcoLife Coach hatfokozatú, bolygóműves automatikus sebességváltó is kérhető, például olyan alkalmazási területekre, ahol gyakori a megállás és az elindulás, sok a gyorsítás, a lassítás és a fokozatváltás, valamint a busz nem közlekedik tartósan nagy sebességgel.

Már alternatív hajtással is

Törökország vezető buszgyártója, a több mint 55 éves, és évente közel 13 ezer autóbusz legyártására képes Otokar két újdonságot állított ki. Az Ulyso midibusz már a márka új dizájnkoncepciója szerint készült, korszerű nappali menetvilágítással és LED-es hátsó lámpákkal. A tíz méter hosszú, magaspadlós távolsági autóbusz biztonsági felszereltsége az európai elvárásoknak is megfelel. A végig alacsonypadlós Kent C újdonsága, hogy már sűrített földgázzal (CNG) hajtott változatban is gyártják.

Dízel buszok helyett

Csupa alternatív hajtású autóbuszt sorakoztatott fel a Scania a hannoveri kiállításon. Mindenekelőtt a világ első gázüzemű távolsági buszát, a cseppfolyósított földgázzal (LNG) működő Interlink Medium Decker modellt, amelynek hatótávolsága eléri az ezer kilométert vagy adott specifikációval még az 1300-at is. A 13 méteres, 53+1+1 fős járműbe öthengeres, kilencliteres, 320 lóerős Scania gázmotort építettek. Emellett egy tisztán elektromos hajtású, végig alacsonypadlós Citywide LF városi busszal is megismerkedhettek a látogatók. Ezenkívül egy Citywide LE Suburban hibrid elővárosi kivitel és egy hidrogénezett növényi olajjal (HVO) is üzemeltethető Interlink High Decker is vonzotta az érdeklődőket.

Nagyágyú a középpontban

A Setra kiállítói területén a 2017-ben megjelent új generációs emeletes távolsági busz, a TopClass S 531 DT állt reflektorfényben. A prémiummárka zászlóshajója elegáns és áramvonalas formavilágával, kiváló üzemanyag-hatékonyságával, valamint nagyfokú variálhatóságával, kényelmével, illetve biztonságával magasra teszi a lécet a kategóriában. Alapfelszerelése a gyalogosokat is észlelő Active Brake Assist 4 aktív vészfékrendszer, valamint a Sideguard Assist radaros oldalsó holttérfigyelő rendszer.

Dízel és elektromos hajtással

Két autóbusszal érkezett az IAA-ra a cseh SOR, az NS 12 típusú alacsonypadlós városi busz dízel és elektromos hajtású kivitelével. A 12 méteres SOR NS 12 diesel modell hátuljában 6,7 literes, 285 lóerős FTP dízelmotor és ZF EcoLife automatikus sebességváltó dolgozik. Korszerűbb testvére, a SOR NS 12 electric pedig 160 kilowatt, vagyis 218 lóerő teljesítményű villanymotort és 225 kilowattóra kapacitású akkumulátort kínál.

Színes paletta Törökországból

Teljes kínálatát lefedve a török Temsa egy MD 9 elektromos midibuszt, egy Avenue Electron elektromos hajtású, alacsonypadlós városi buszt és egy Maraton távolsági buszt állított ki Hannoverben. Az elektromos MD 9 hatótávolsága elérheti a 230 kilométert, ám a következő generációja háromszáz kilométert is mehet majd egy feltöltéssel, amely háromórás is lehet. A 12 méteres Avenue Electron modellt egy 250 kilowattos villanymotor hajtja 230 kilométer hatótávolság mellett, amelyet a gyártó szeretne 350 kilométerre növelni. Ezenkívül a Temsa az elektromos járműveiben bevezette az egypedálos vezethetőséget is. A Maraton távolsági busz pedig 12,4 vagy 13,1 méter hosszúsággal és 435 lóerős PACCAR MX-11 motorral rendelhető.

Egy innovatív orosz

Az orosz buszgyártókat a Volgabus képviselte az IAA-n, nem is akárhogyan. Egy korszerű és igényes megjelenésű, tisztán elektromos hajtású, alacsonypadlós városi busszal. A 12 méteres CR12E modell legnagyobb utaskapacitása eléri a 85 főt, háromszáz kilowattóra kapacitású lítium-vas-foszfát akkumulátora pedig öt óra alatt feltölthető. Az akár háromszáz kilométer hatótávolságú busz hajtásáról ZF AVE-130 portáltengelyek gondoskodnak, egy-egy 125 kilowattos kerékagymotorral.

Izgalmas újdonságok

Nem érkezett üres kézzel a Volvo Buses sem. Az IAA-n láthatta először a nagyközönség a gyártó teljesen új generációs távolsági buszait. Nagy érdeklődést váltott ki a prémiumszínvonalú, továbbra is színházpadlós 9900, valamint a sokoldalúan alkalmazható 9700. Továbbá egy hálózatról tölthető Volvo 7900 Electric Hybrid városi buszt is megismerhettek a látogatók. Sőt, azt is kipróbálhatták egy szimulátorban, hogy milyen a Volvo Dinamikus Kormányzás nevű elektrohidraulikus kormányrásegítővel vezetni.

Már 48 országban van jelen a Ford Trucks

A Ford Trucks a fontos piacokon való sikeres nyitás érdekében, amelynek célja a teljes európai jelenlét kialakítása, Dániával folytatja stratégiai növekedését. Közép-, Kelet- és Nyugat-Európa után a Ford Trucks a skandináv térséget veszi célba a dán piacra való belépéssel, amivel a márka 48-ra emeli a piacai számát.

Hozzáértő kezekben

Idén februártól már Szlovákiában is a Delta-Truck látja el a Kögel pótkocsigyártó importőri képviseletét. A márkával hazánkban már közel két évtizedes tapasztalattal rendelkező cégcsoport kibővített szervizhálózattal, jól felkészült értékesítői csapattal és a lehető legmagasabb színvonalú szolgáltatásokkal igyekszik biztosítani a Kögel előkelő pozícióját a szlovák piacon.

Karitatív karácsony

Idén is folytatta hagyományos társadalmi felelősségvállalási programját a Delta-Truck / VIARENT cégcsoport. Ezúttal a rászoruló társadalmi rétegeket segítő Oltalom Karitatív Egyesült számára nyújtottunk át egy körülbelül félmillió forint értékű természetbeni adományt, amelyet leányvállalatunk, a VIARENT Kft. negyedmillió forint pénzadománnyal egészített ki.

Ford Trucks színekbe öltözött a Lánchíd

Nem túlzás történelmi pillanatnak nevezni egy híd életében a terhelési próbát. A Lánchíd esetében nem a mostani volt az egyetlen ilyen esemény, de a november 12-én lebonyolított teszt mind közül talán a legkomplexebb volt és ehhez a Ford Trucks is hozzájárult.