Óriási kishaszongépjármű a Volkswagentől

Amerika legnépszerűbb járműfajtája a pickup. Nemcsak a kishaszongépjárművek között, hanem a személyautókat is beleértve. Ebből a tortából a Volkswagen is megkívánt egy szeletet, csakhogy a nálunk ismert Amarok odaát túl kicsi lenne az igényekhez. Ezért megszületett az Atlas Tanoak tanulmányjármű a piac visszajelzéseinek szondázására, de hamarosan a sorozatgyártás is elkezdődhet.

Közzétéve:

Nem üres lapról indult az Atlas Tanoak tervezése, hanem a Volkswagen amerikai piacra gyártott, a Touaregnél is sokkal nagyobb szabadidő-autója, az Atlas jelentette a kiindulási alapot. Ezáltal a Kaliforniában és Oregonban honos, negyven méter magasra is megnövő örökzöld tölgyféléről elnevezett Atlas Tanoak az első pickup, amely a Volkswagen MQB, azaz moduláris keresztmotoros platformjára épül.

Önálló dizájn

A szoros rokonság ellenére az Atlas Tanoak teljesen önálló formatervezéssel készült el. Látványos show-eleme, hogy ajtónyitásra animált fényjátékba kezdenek a LED-es első, illetve hátsó lámpái. Persze a funkcionalitást sem hagyták figyelmen kívül a tervezők, így a platós kishaszongépjárművet alulról masszív lemezek védik, valamint csörlőt is beépítettek a pickup orrába.

Más a mérce

Az Atlas Tanoak csak nekünk, európaiaknak tűnik értelmetlenül behemótnak, az Egyesült Államokban felső-középkategóriájúnak számít 5,44 méter hosszúságával, 2,03 méter szélességével, 1,84 méter magasságával és 3,26 méter tengelytávolságával. Terepjáró-képességéről annyit közölt a gyártó, hogy a szabad hasmagassága 249 milliméter, ami igen jónak számít. Hátul 1,63 méter hosszú és 1,45 méter széles plató kapott helyet, amely alig nagyobb az Amarokénál. Ám a hátfalajtó lenyitásával közel 2,3 méter hosszú rakfelület alakul ki, amelyen quadok vagy krosszmotorkerékpárok is elférnek. A fülke mögötti tartókeret pedig hátracsúsztatható a plató közepéhez, így hosszabb tárgyak, például csövek vagy létrák is könnyedén szállíthatók az Atlas Tanoakkal.

Kényelmes kishaszongépjármű

A méretes duplafülke igen tágas teret nyújt öt személynek is, akiket határozott oldaltartású ülések fogadnak. A műszerfalat és a multifunkciós kormánykereket is alaposan áttervezték az Atlashoz képest, a legtöbb funkció pedig digitálisan vezérelhető, sőt, a műszerpanel is teljesen digitális. A műszerfal és a tető hangulatvilágítása sárga vagy kék fényt áraszt attól függően, hogy éppen terepes vagy városi üzemmódban használják a kishaszongépjárművet. Az automatikus váltó karja melletti menetmódválasztót úgy tervezték, hogy akár vastag munkavédelmi kesztyűben is jól használható legyen. Tehát nemcsak a szabadidő-autós felhasználói igényeket vették figyelembe, hanem a munkaautót keresők elvárásait is.

Egy óriás erejével

Persze nemcsak a méretek utalnak arra, hogy az új pickup első számú célpiaca az Egyesült Államok, hanem az is, hogy egyelőre csak benzinmotorral tervezik a gyártását. Ez pedig egy 3,6 literes, V6-os FSI 276 lóerő legnagyobb teljesítménnyel és 360 newtonméter maximális nyomatékkal, amelyet nyolcfokozatú automatikus váltó továbbít a 4MOTION összkerékhajtásnak. Az Active Control nevű rendszerrel a vezető választhat az útviszonyoknak megfelelően száraz, vizes, síkos és terep üzemmódot. Ezenkívül terepáttétel is segíti a nehéz körülmények legyőzését a 275/55 R 20-as abroncsokon. Mindezek alapján a Volkswagen Atlas Tanoak igen jó eséllyel elnyeri majd a széles célközönség tetszését annyira, hogy sorozatgyártásba kerülhessen. Európába nem szállítják majd, hiszen mifelénk a kistestvére, az Amarok is meglehetősen nagynak számít.

Megosztom másokkal

Három évtizednyi siker

Idén ünnepli harmincéves jubileumát a haszonjárműbérlési piac élenjáró szereplője, a VIARENT Kft. A cég úttörőként teremtette meg ezt a szolgáltatást hazánkban, és folyamatos innovációival azóta is meghatározó ezen a területen, immár nemzetközi szinten is. Ebből a jeles alkalomból beszélgettünk Stefkó Péterrel, a Delta-Truck cégcsoport vezetőjével a VIARENT szolgáltatásairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

Díjnyertes telematika

Egyre nagyobb szerepet kapnak a hatékony és biztonságos járműüzemeltetésben a pótkocsikhoz kapcsolódó telematikai megoldások is. A hazánkban a Delta-Truck Kft. által képviselt Kögel márka saját rendszere, a Kögel Telematics szerezte meg az ezüstérmet a pótkocsik és felépítmények kategóriájában a 2024-es Német Telematikai Díj odaítélésekor.

Látványos jelen, izgalmas jövő

Megérkezett a Ford Trucks legújabb limitált kiadása, az egyedi külső-belső megjelenésű és gazdag felszereltségű F-MAX Select nyerges vontató. A látványos modell mellé a gyártó további izgalmas híreket is szállított, mégpedig a hidrogénüzemű belső égésű motor és a tisztán elektromos NextETRUCK tehergépkocsi fejlesztéséről.

Stabil háttér a fejlődéshez

Egyre jelentősebb a Delta-Truck Kft. és a Viarent Kft. nemzetközi terjeszkedése, ami elengedhetetlenné tette a cégcsoport üzleti folyamatainak optimalizálását, standardizálását és korszerűsítését a hatékonyabb működés érdekében. Ezért a két cég megállapodott az SAP Hungary Kft.-vel egy vállalatirányítási és egy értékesítéstámogatási rendszer bevezetéséről.