Óriási kishaszongépjármű a Volkswagentől

Amerika legnépszerűbb járműfajtája a pickup. Nemcsak a kishaszongépjárművek között, hanem a személyautókat is beleértve. Ebből a tortából a Volkswagen is megkívánt egy szeletet, csakhogy a nálunk ismert Amarok odaát túl kicsi lenne az igényekhez. Ezért megszületett az Atlas Tanoak tanulmányjármű a piac visszajelzéseinek szondázására, de hamarosan a sorozatgyártás is elkezdődhet.

Közzétéve:

Nem üres lapról indult az Atlas Tanoak tervezése, hanem a Volkswagen amerikai piacra gyártott, a Touaregnél is sokkal nagyobb szabadidő-autója, az Atlas jelentette a kiindulási alapot. Ezáltal a Kaliforniában és Oregonban honos, negyven méter magasra is megnövő örökzöld tölgyféléről elnevezett Atlas Tanoak az első pickup, amely a Volkswagen MQB, azaz moduláris keresztmotoros platformjára épül.

Önálló dizájn

A szoros rokonság ellenére az Atlas Tanoak teljesen önálló formatervezéssel készült el. Látványos show-eleme, hogy ajtónyitásra animált fényjátékba kezdenek a LED-es első, illetve hátsó lámpái. Persze a funkcionalitást sem hagyták figyelmen kívül a tervezők, így a platós kishaszongépjárművet alulról masszív lemezek védik, valamint csörlőt is beépítettek a pickup orrába.

Más a mérce

Az Atlas Tanoak csak nekünk, európaiaknak tűnik értelmetlenül behemótnak, az Egyesült Államokban felső-középkategóriájúnak számít 5,44 méter hosszúságával, 2,03 méter szélességével, 1,84 méter magasságával és 3,26 méter tengelytávolságával. Terepjáró-képességéről annyit közölt a gyártó, hogy a szabad hasmagassága 249 milliméter, ami igen jónak számít. Hátul 1,63 méter hosszú és 1,45 méter széles plató kapott helyet, amely alig nagyobb az Amarokénál. Ám a hátfalajtó lenyitásával közel 2,3 méter hosszú rakfelület alakul ki, amelyen quadok vagy krosszmotorkerékpárok is elférnek. A fülke mögötti tartókeret pedig hátracsúsztatható a plató közepéhez, így hosszabb tárgyak, például csövek vagy létrák is könnyedén szállíthatók az Atlas Tanoakkal.

Kényelmes kishaszongépjármű

A méretes duplafülke igen tágas teret nyújt öt személynek is, akiket határozott oldaltartású ülések fogadnak. A műszerfalat és a multifunkciós kormánykereket is alaposan áttervezték az Atlashoz képest, a legtöbb funkció pedig digitálisan vezérelhető, sőt, a műszerpanel is teljesen digitális. A műszerfal és a tető hangulatvilágítása sárga vagy kék fényt áraszt attól függően, hogy éppen terepes vagy városi üzemmódban használják a kishaszongépjárművet. Az automatikus váltó karja melletti menetmódválasztót úgy tervezték, hogy akár vastag munkavédelmi kesztyűben is jól használható legyen. Tehát nemcsak a szabadidő-autós felhasználói igényeket vették figyelembe, hanem a munkaautót keresők elvárásait is.

Egy óriás erejével

Persze nemcsak a méretek utalnak arra, hogy az új pickup első számú célpiaca az Egyesült Államok, hanem az is, hogy egyelőre csak benzinmotorral tervezik a gyártását. Ez pedig egy 3,6 literes, V6-os FSI 276 lóerő legnagyobb teljesítménnyel és 360 newtonméter maximális nyomatékkal, amelyet nyolcfokozatú automatikus váltó továbbít a 4MOTION összkerékhajtásnak. Az Active Control nevű rendszerrel a vezető választhat az útviszonyoknak megfelelően száraz, vizes, síkos és terep üzemmódot. Ezenkívül terepáttétel is segíti a nehéz körülmények legyőzését a 275/55 R 20-as abroncsokon. Mindezek alapján a Volkswagen Atlas Tanoak igen jó eséllyel elnyeri majd a széles célközönség tetszését annyira, hogy sorozatgyártásba kerülhessen. Európába nem szállítják majd, hiszen mifelénk a kistestvére, az Amarok is meglehetősen nagynak számít.

Már 48 országban van jelen a Ford Trucks

A Ford Trucks a fontos piacokon való sikeres nyitás érdekében, amelynek célja a teljes európai jelenlét kialakítása, Dániával folytatja stratégiai növekedését. Közép-, Kelet- és Nyugat-Európa után a Ford Trucks a skandináv térséget veszi célba a dán piacra való belépéssel, amivel a márka 48-ra emeli a piacai számát.

Hozzáértő kezekben

Idén februártól már Szlovákiában is a Delta-Truck látja el a Kögel pótkocsigyártó importőri képviseletét. A márkával hazánkban már közel két évtizedes tapasztalattal rendelkező cégcsoport kibővített szervizhálózattal, jól felkészült értékesítői csapattal és a lehető legmagasabb színvonalú szolgáltatásokkal igyekszik biztosítani a Kögel előkelő pozícióját a szlovák piacon.

Karitatív karácsony

Idén is folytatta hagyományos társadalmi felelősségvállalási programját a Delta-Truck / VIARENT cégcsoport. Ezúttal a rászoruló társadalmi rétegeket segítő Oltalom Karitatív Egyesült számára nyújtottunk át egy körülbelül félmillió forint értékű természetbeni adományt, amelyet leányvállalatunk, a VIARENT Kft. negyedmillió forint pénzadománnyal egészített ki.

Ford Trucks színekbe öltözött a Lánchíd

Nem túlzás történelmi pillanatnak nevezni egy híd életében a terhelési próbát. A Lánchíd esetében nem a mostani volt az egyetlen ilyen esemény, de a november 12-én lebonyolított teszt mind közül talán a legkomplexebb volt és ehhez a Ford Trucks is hozzájárult.